Ingredients:
Prepare for Crust:
- 550gm Shanghai Mooncake Crust Base Mix
- 250gm Echte Boter butter
- 90gm condensed milk
- 100gm eggs (2 medium size eggs)
- 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
- 600g mooncake paste
- 12nos salted egg yolk
Bahan:
Untuk Kulit Kek Bulan Kluang:
- 550gm Adunan Roti Kek Bulan Shanghai
- 250gm Mentega Echte Boter
- 90gm susu pekat
- 100gm telur (2 biji telur saiz sederhana)
- 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
- 600g pes kek bulan
- 12nos kuning telur masin
材料:
准备饼皮:
- 550克 上海月饼皮预拌粉
- 250克 Echte Boter牛油
- 90克 炼乳
- 100克 鸡蛋 (2颗中鸡蛋)
- 30克 Delimix咸蛋黄粉
- 600克 月饼陷
- 12颗 咸蛋黄
Method:
- Beat butter and condensed milk until light and creamy, add in egg, one at a time, mix well.
- Add in Shanghai Mooncake Crust Base Mix and salted egg powder, mix until well combined.
- Divide dough into 140gm each; yields 6 pieces.
- For filling, wrap 2 nos of salted egg yolk with 100gm mooncake paste, then shape it like a rugby ball.
- Wrap the dough around the mooncake paste, then place on a lined baking tray. Use a fork to draw few lines on the top of mooncake.
- Brush the top of each mooncake with egg wash and decorate with some seeds.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 15 minutes, remove from oven and brush with egg wash again. Bake for another 15 minutes until golden brown in colour.
Cara Membuat:
- Pukul mentega dan susu pekat hingga ringan dan berkrim, masukkan telur, satu persatu, gaul rata.
- Masukkan Adunan Roti Kek Bulan Shanghai dan serbuk telur masin, gaul sebati.
- Bahagi doh kepada 140gm setiap satu; menghasilkan 6 keping.
- Untuk inti, balut 2 nos kuning telur masin dan pes kek bulan 100gm, kemudian bentukkan menjadi bola ragbi.
- Balut adunan mengelilingi pes kek bulan, kemudian letakkan pada dulang pembakar yang telah dilapis. Gunakan garpu untuk membuat beberapa garis di atas kek bulan.
- Sapu di atas setiap kek bulan dengan wash telur dan hias dengan bijian.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 minit, keluarkan dari ketuhar dan sapu wash telur sekali lagi. Bakar selama 15 minit hingga berwarna coklat keemasan.
做法:
- 把牛油和炼乳打发至乳白色,分次加入鸡蛋,搅拌均匀。
- 加入上海月饼皮预拌粉和咸蛋黄粉搅拌均匀。
- 把面团分成每份140克,约6份。
- 准备馅料,把月饼陷分成每份100克,然后用馅料包起2颗咸蛋黄,搓成橄榄形。
- 用月饼皮把馅料包起来,然后排放在铺了一层烘焙纸的烤盘上。用叉子在月饼皮上刮出一些线条。
- 在整形好的月饼表面刷上一层蛋黄液,然后放上一些瓜子作装饰。
- 放入预热烤箱以180°C烘烤15分钟,然后取出月饼,再刷一层蛋黄液。再放入烤箱烘烤约15分钟或直到月饼表皮呈金黄色。