Salted Egg Kluang Mooncake – Shojikiya

Ingredients:

Prepare for Crust:
  • 550gm Shanghai Mooncake Crust Base Mix
  • 250gm Echte Boter butter
  • 90gm condensed milk
  • 100gm eggs (2 medium size eggs)
  • 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
Prepare for Filling:
  • 600g mooncake paste
  • 12nos salted egg yolk

Bahan:

Untuk Kulit Kek Bulan Kluang:
  • 550gm Adunan Roti Kek Bulan Shanghai
  • 250gm Mentega Echte Boter
  • 90gm susu pekat
  • 100gm telur (2 biji telur saiz sederhana)
  • 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
Untuk Inti Kek Bulan:
  • 600g pes kek bulan
  • 12nos kuning telur masin

材料:

准备饼皮:
  • 550克 上海月饼皮预拌粉
  • 250克 Echte Boter牛油
  • 90克 炼乳
  • 100克 鸡蛋 (2颗中鸡蛋)
  • 30克 Delimix咸蛋黄粉
准备馅料:
  • 600克 月饼陷
  • 12颗 咸蛋黄

Method:

  1. Beat butter and condensed milk until light and creamy, add in egg, one at a time, mix well.
  2. Add in Shanghai Mooncake Crust Base Mix and salted egg powder, mix until well combined.
  3. Divide dough into 140gm each; yields 6 pieces.
  4. For filling, wrap 2 nos of salted egg yolk with 100gm mooncake paste, then shape it like a rugby ball.
  5. Wrap the dough around the mooncake paste, then place on a lined baking tray. Use a fork to draw few lines on the top of mooncake.
  6. Brush the top of each mooncake with egg wash and decorate with some seeds.
  7. Bake in a preheated oven at 180°C for 15 minutes, remove from oven and brush with egg wash again. Bake for another 15 minutes until golden brown in colour.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega dan susu pekat hingga ringan dan berkrim, masukkan telur, satu persatu, gaul rata.
  2. Masukkan Adunan Roti Kek Bulan Shanghai dan serbuk telur masin, gaul sebati.
  3. Bahagi doh kepada 140gm setiap satu; menghasilkan 6 keping.
  4. Untuk inti, balut 2 nos kuning telur masin dan pes kek bulan 100gm, kemudian bentukkan menjadi bola ragbi.
  5. Balut adunan mengelilingi pes kek bulan, kemudian letakkan pada dulang pembakar yang telah dilapis. Gunakan garpu untuk membuat beberapa garis di atas kek bulan.
  6. Sapu di atas setiap kek bulan dengan wash telur dan hias dengan bijian.
  7. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 minit, keluarkan dari ketuhar dan sapu wash telur sekali lagi. Bakar selama 15 minit hingga berwarna coklat keemasan.

做法:

  1. 把牛油和炼乳打发至乳白色,分次加入鸡蛋,搅拌均匀。
  2. 加入上海月饼皮预拌粉和咸蛋黄粉搅拌均匀。
  3. 把面团分成每份140克,约6份。
  4. 准备馅料,把月饼陷分成每份100克,然后用馅料包起2颗咸蛋黄,搓成橄榄形。
  5. 用月饼皮把馅料包起来,然后排放在铺了一层烘焙纸的烤盘上。用叉子在月饼皮上刮出一些线条。
  6. 在整形好的月饼表面刷上一层蛋黄液,然后放上一些瓜子作装饰。
  7. 放入预热烤箱以180°C烘烤15分钟,然后取出月饼,再刷一层蛋黄液。再放入烤箱烘烤约15分钟或直到月饼表皮呈金黄色。
Share
X
Add to cart